Olivový olej

História olivového oleja

 

Olivový olej sa ako prostriedok pre zlepšenie fyzického a duševného zdravia používa už viac než 6000 rokov. Používali ho ľudia v starovekom Grécku, Ríme aj Egypte. Často sa spomína jeho široké využitie v Biblii. V rôznych zachovaných textoch sa spomína nielen jeho pozitívny účinok na zdravie človeka, ale aj použitie pri náboženských obradoch, športových podujatiach, v medicíne či priemysle.

 

Zdravotné účinky olivového oleja

 

Je dôležité vedieť, že pre zdravie hrá najdôležitejšiu úlohu kvalita olivového oleja. Medzi najdôležitejšie účinky patrí:

 

- znižovanie rizika vzniku srdcovo cievnych chorôb

- posilňovanie imunitného systému

- zabraňovanie vzniku niektorých druhov rakoviny

- pomoc pri znižovaní nadváhy

 

Základné druhy olivového oleja

 

Extra panenský získava sa z najkvalitnejších olív. Má intenzívnu vôňu a chuť. Čerstvo vylisovaný olivový olej je možné konzumovať ihneď po lisovaní. Uchováva si pôvodnú chuť, vitamíny, minerálne látky, antioxidanty a ďalšie zdraviu prospešné látky. Dosahuje kyslosť do 1%. Používa sa najmä na studenú kuchyňu.

 

Panenský získava sa mechanicky tlakovým lisovaním. Kyslosť medzi 1-5%.

 

Čistý je zmes rafinovaných a panenských olejov. Dosahuje kyslosť 3-4%.

 

Výliskový sa vyrába chemickou extrakciou zo zbytkov po lisovaní. Dochucuje sa panenským olejom a dosahuje kysloť 5-10%. Používa sa najmä na teplú kuchyňu alebo pri pečení.